Pages

marți, 24 iunie 2014

Zmeura

      

      Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust tufos, peren, cu lăstari târâtori, cu tulpini drepte, arcuite spre vârf, cu ghimpi drepți, de forma unor ace, adeseori plasați numai pe partea inferioară. Zmeurul aparține familiei Rosaceae
       Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dințate pe margini, verzi pe fața superioară, albicioase pe cea inferioară. Sunt folosite proaspete sau uscate la prepararea de ceaiuri medicinale, care sunt recomandate pentru tratarea durerilor menstruale.
       Florile zmeurului sunt albe, compuse din 5 sepale, 5 petale și numeroase stamine, și reprezintă o sursă importantă de nectrar pentru albinele producătoare de miere.
       Fructul, care se numește zmeură, este de culoare roșie, cu miros plăcut și gust acrișor-aromat. Zmeura se cultivă din două motive: pentru consumul fructelor în stare proaspătă și pentru procesare industrială. Din zmeură se extrage xilitolul, care este un îndulcitor artificial folosit mai ales în tratarea și prevenirea cariilor dentare.
        Zmeurul înflorește începând din luna mai până în iulie. Crește spontan în locuri stâncoase, luminișuri de păduri, regiuni deluroase și muntoase. Poate fi întâlnit pe întreg teritoriul României, fiind o plantă specifică zonelor cu climă temperată.
       Scurtă descriere:
       Arbust sub formă de tufă, cu ghimpi si lăstari târâtori, tulpina este arcuită înspre vârf, iar frunzele sunt grupate câte 3 sau câte 7 (pe ramurile sterile), având forma ovală şi dinţi neregulaţi pe margine, de culoare albă şi păroase pe spate, grupate în inflorescenţe.

       Calităţi curative şi acţiune farmaceutică:

       Tanin, flavonoide, vitamina C, acizi organici. Astringent energic (antidiareic, antihemoragic), diminuează aciditatea crescută, uşor diuretic. Fructele sale sunt o adevarată colecţie de minerale: calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, fosfor, toate în forme uşor asimilabile, şi vitaminele A, B1, B2, D si P, în timp ce frunzele sale sunt bogate în vitamina C. Numai din această enumerare ne putem da seamă că zmeura este un adevărat izvor de sănătate, fiecare fruct al său fiind o variantă naturală a suplimentelor de vitamine şi minerale din farmacii. Zmeura reprezintă un remediu excepţional pentru tubul digestiv, pentru pancreas şi sistemul respirator, în timp ce frunzele sale sunt un antihemoragic şi un reglator hormonal redutabil (mai ales la femei).
        Zmeura contine multă vitamina C, minerale si antioxidanţi, fiind benefică împotriva oboselii şi pentru o mai bună digestie. Acest fruct este deosebit de bogat în magneziu, calciu şi fier, precum şi în diferite vitamine (25 mg de vitamina C la 100 g), fiind în schimb destul de perisabil: se poate păstra în frigider cel mult doua-trei zile.
           UTILIZARE:
      Datorită conţinutului ridicat de fibre, zmeura este recomandată împotriva constipaţiei, iar celuloza grăbeste tranzitul intestinal. Totuşi, în cazul fragilităţii mucoasei intestinale, este preferabil să nu se consume prea multă si cel mai bine in stare prelucrată (de exemplu suc).
       Fiind hipocalorica (38 kcal/100 g), zmeura se recomanda la deserturile usoare, cărora le da culoare.
       Conţinutul bogat în magneziu şi fier o fac să fie un bun remediu natural împotriva oboselii.
     Este cel mai bogat fruct în acid elagic, polifenol antioxidant care contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer.
      Antocianinele (antioxidanţi) pe care le conţine zmeura constituie un ajutor preţios împotriva îmbatrânirii pielii, ameliorând elasticitatea şi densitatea acesteia. Contribuie şi la reducerea roşeţii prin întărirea rezistenţei micilor vase sanguine ale epidermei (antocianinele sunt ideale în măşti sau loţiuni pentru atenuarea cuperozei).

  •  sirop din fructe pentru afectiuni pulmonare, sensibilitate la raceli, raguseala: se consuma sirop de zmeura, 4-6 linguri zilnic. Acest sirop, precum si ceaiul indulcit cu miere, este un remediu salvator pentru persoanele care isi solicita foarte mult corzile vocale (cantaretii, conferentiarii etc.).
  • ceai din fructe si frunze impotriva ciclului menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundenta: ceaiul de frunze si fructe de zmeura face adevarate minuni. Tulburari grave de ciclu menstrual, care nu au raspuns la nici o alta forma de tratament, au fost stabilizate in cateva saptamani, cu 3-4 cani de ceai consumat zilnic.
  • Arsuri gastrice, ulcer duodenal: In perioada de toamna si primavara, se va bea regulat ceaiul de zmeura, minimum 2 cani pe zi, frunzele sale avand efecte cicatrizante si antiacide foarte bune.
  • pudra din frunze impotriva constipatiei (in special la femei): nu vor consuma ceaiul, ci pulberea maruntita cu rasnita de cafea - 4 lingurite zilnic. Tratamentul este valabil in toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
  • pentru consum deoarece este un excelent mijloc de intretinere si de tratament in boli cardiace, in tulburari de tranzit intestinal, in afectiuni oculare (vitaminele si mineralele din compozitia sa imbunatatesc vederea), in astenie, boli de piele, in afectiunile insotite de febra.
  • Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal - se face cura cu zmeura vreme de 12 zile, fructele fiind consumate simplu, fara zahar sau miere.
  • Diabet - se fac cure indelungate cu fructe de zmeura. Acestea stabilizeaza glicemia, stimuleaza pancreasul, stimuleaza diureza si normalizeaza valorile colesterolului. Tratamentul este si mai eficient daca renuntati la consumul de carne si mancati preponderent legume si fructe.
  • La copiii cu bronsita cronica, cu amigdalite recidivante, o cura la munte timp in care sa se consume zilnic zmeura are efecte benefice uimitoare.
  • Obezitate, ingrasare - cura cu zmeura, facuta o perioada cat mai lunga de timp, are efecte uimitor de puternice asupra greutatii. Secretul consta in faptul ca in cantitati mai mari (peste 200 g o data) zmeura taie pofta de mancare, reducand chiar secretiile gastrice si inhiband foamea, inclusiv pofta de dulciuri.
  • Cistita, pielonefrita, prostatita - cura de zmeura catalizeaza vindecarea acestor boli, avand rol de adjuvant atat pentru tratamentul alopat, prin chimioterapie, cat si pentru tratamentul naturist, prin fitoterapie.




        Preparate din zmeura

        Sirop
       Fructele de zmeura se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita, se pun intr-un tifon cu ochiuri fine si se storc, obtinandu-se un suc limpede. Peste acest suc se adauga 3 pahare de miere la un pahar de suc, si se amesteca foarte bine, dupa care se lasa sa se omogenizeze vreme de 7 zile. Se foloseste ca atare, administrat cu lingurita sau diluat cu apa, ca bautura racoritoare.
         Ceai
       Se culeg varfurile tufelor de zmeura (fructe cu cateva frunzulite) si se pun in locuri foarte bine ventilate si aerisite. Dupa uscare, se maruntesc si se folosesc la obtinerea unui ceai aromat si cu proprietati vindecatoare exceptionale: 1-2 lingurite de planta maruntita se pun intr-o cana de apa clocotita si se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasa 15 minute sa se raceasca si se filtreaza. Se consuma 2-4 cani pe zi.
          Dulceata
         Se spală zmeura, se rup codiţele şi se pune pe o sită să se scurgă, după care se cântăreşte un kilogram. Se cântăreşte aceeaşi cantitate de zahăr, apoi se pun împreună într-o cratiţă.
         Se scutură cratiţa, astfel încât fructele să se amestece bine cu zahărul şi se lasă apoi la rece, 2-3 ore.
        După ce s-a scos de la rece, se pune la fiert la foc mic. Din când în când se mai scutură cratiţa şi i se ia spuma, pe măsură ce se formează. Când a început să se lege, se ia o linguriţă de zeamă şi se încearcă într-un pahar cu apă rece dacă este suficient de legată. Dacă siropul face un fir subţire, care se întinde în pahar, înseamnă că este gata şi se ia de pe foc. Dacă nu, se mai lasă până se leagă. Se pune fierbinte în borcane, care se închid ermetic.

         Cura
       Se consuma inainte de fiecare masa 200-300 g de fructe pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rand. Spre deosebire de cura cu fragi, cea cu zmeura este indicata si persoanelor cu sensibilitate alergica si digestiva. Dupa consumarea zmeurii nu se mananca nimic minimum 4 ore, deoarece incetineste pe moment procesele digestive si chiar reduce considerabil foamea (de unde si utilizarea sa in tratamentul obezitatii). Asocierea cu zahar anuleaza efectul binefacator al zmeurii in diabet si in ulcer.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu