Coacăzele sunt o adevărată sursă de sănătate. Sunt prea puțin consumate în timpul anului, dar multe studii au demonstrat că au capacități uimitoare asupra organismului uman.Fructele si frunzele de coacaz sunt de un real folos in tratamente pentru boli ale sistemului nervos, boli gastro-intestinale, hepato-biliare, cardio-vasculare sau renale. Roșii, albe sau negre, coacăzele nu ar trebui să lipsească din alimentele consumate zilnic.
Coacăzul negru este o tufă, un arbust, care creşte spontan la margini de pădure, acolo unde are suficientă lumină. El este cultivat şi în grădini, având locul lui privilegiat în preajma gardurilor, unde alcătuieşte asociaţii dense, ca un fel de hotar natural. Are fructele mici, negre şi parfumate, dar gustul lor nu este prea îmbietor. În schimb, calităţile terapeutice fac din coacăzul negru o minune a naturii. El dezintoxică organismul, reglează activităţile hormonale, elimină anemia, stimulează creşterea şi consolidarea oaselor, ajută la regenerarea organismului şi prelungeşte viaţa. Studii medicale recente arata ca substantele continute de boabele de coacaz negru au un puternic efect anti cancer . În medicina popoarelor nordice şi baltice, acest fruct, care se coace în semiumbra pădurilor şi a poienilor, este considerat un adevărat panaceu. Mirosul său puternic, culoarea închisă a sucului său şi vitalitatea sa extraordinară i-au inspirat pe primii vindecători populari, care au considerat această plantă drept magică.
Coacăzele negre sunt cele mai bogate fructe în vitamina C și nu ar trebui să vă lipsească din alimentație, mai ales în sezonul rece. Pentru că puteți să le țineți la congelator fără să își schimbe proprietățile prea mult, consumați-le cu încredere atunci când se răcește vremea.
Coacăzele negre au cel mai mare conținut de vitamina C dintre toate fructele, stimulând secreția sucului gastric. Eliberează organismul de toxine și contribuie la scăderea acidului uric și a colesterolului.
Coacăzele negre au și o acțiune antialergică (alergii respiratorii, urticarie), informează.Studiile științifice au mai demonstrat rolul deosebit de benefic al coacăzelor negreîn afecțiunile cardiace, precum și pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
Coacăzul roșu (Ribes rubrum) este un arbust care face parte din familia Grossulariaceae, genul Ribes. Coacăzul alb este de fapt numai o variantă a coacăzului roșu.
Coacăzele albe și rosii se pot consuma în stare proaspătă, sub formă de suc pur saudiluat cu apă (100-500 ml pe zi, în 3-4 reprize), precum și ca jeleu sau dulceață. Ele au efect remineralizant, laxativ, diuretic, depurativ și hemostatic.
Coacazul rosu este un arbust asemanator cu coacazului negru, deosebindu-se prin culoarea fructelor, mai frecvent rosie si mai rar alba, roz sau galbuie. El creste in mod natural sub forma de tufa cu mai multe tulpini inalte de 1- 1,5 m si are un sistem radicular relativ superficial, dar cu ramificatii numeroase.
Tulpinile de 1 an formeaza din mugurii terminali, lastari lungi si drepti, iar o parte din mugurii axiali se transforma in ramuri de rod cu internodii scurte. Ramurile tufei isi mentin capacitatea de rodire timp de 5- 8 ani, iar sub aspectul productivitatii cele mai valoroase sunt ramurile de 3- 5 ani. Ramurile de rod sunt grupate mai ales la limita dintre cresterile de 1- 2 ani.
Frunzele sunt lobate (3-5), mai mici si mai deschise la culoare decat ale coacazului negru, dintate pe margini, sunt relativ rotunde in forma de inima cu o lungime de 4-10 cm si o latime de 3-7 cm. Florile sunt grupate in inflorescente de tip racem, mai lungi decat ale coacazului negru, formate din 5-27 flori mici, de culoare verzuie, cu nuanta rosiatica.
Fructul este o baca (8- 11 mm diametru) de culoare rosie, alba sau spre roz, cu nuanta caracteristica soiului. Marimea boabelor spre varful ciorchinelui, de obicei, scade usor. Pielita bobitei este neteda, mai mult sau mai putin transparenta si puternic lucioasa. In bobita se gaseste un numar mic de seminte, aproximativ 5, cu un volum relativ insemnat.
Gustul fructelor de coacaz rosu este placut acidulat si aromat.
Inflorirea decurge esalonat in 3 saptamani, in functie de soi si dureaza 10- 14 zile in cadrul unui soi.
Continutul chimic al fructelor de coacaz rosu este aproape identic cu cel al fructelor coacazului negru, doar ca primele au aciditate ceva mai ridicata prin prezenta acizilor organici: citric, tartric si malic.
In 100 g de fructe se gasesc in medie: 7 % zaharuri; 1,2 % acizi; 0,7 % proteina; 0,7 % cenusa; 39,8 mg calciu; 4,5 mg fier; 35 mg fosfor; 187 mg sodiu; 3,5 mg zinc; 1,5 mg cupru; 3,8 mg clor; 0,01 mg % fluor; 0,06 mg % carotene; 0,04 mg vitamina B; 0,03 mg vitamina B2; 30 mg vitamina C, precum si cantitati remarcabile de vitamina PP si B6, etc.
Consumate ca fructe proaspete contin 44 kcal energie la 100 g fructe, din care se resoarbe in organism 91%.
Fructele de coacaz rosu, ca si cele de coacaz negru, se folosesc in stare proaspata, congelata sau prelucrate sub diferite forme ca: suc, sirop, compot, marmelada, gem, dulceata, jeleu, vin, lichior etc.
Fiind usor acrisoare, fructele proaspete se pot consuma cu putin zahar sau miere de albine
Consumul fructelor este de preferat dimineata, pe stomacul gol, cu adaus in cateva reprize in cursul zilei. Exista si preferinta de folosire a fructelor de coacaz rosu in aromatizarea produselor lactate, la prepararea salatelor de fructe, etc.
Din punct de vedere terapeutic, coacazul rosu se identifica atat cu beneficiile agrisului cat si ale coacazului negru. Fructele sale, consummate in stare proaspata, luate inainte de masa sunt tonic- aperitive, iar dupa masa stomachice, in atonii digestive; sunt totodata usor laxative si remineralizante.
Ca si coacazele negre, produc diureza cu eliminare de acid uric si urati, fiind recomandat in inflamatii ale cailor urinare, litiaze, hidropizie, artritism, reumatism, guta, etc. ambele specii sunt in acelasi timp si depurative. Ele sunt recomandate ca stimulant al functiei hepatice.
Coacazele ajuta la tonifierea organismului fiind bogate in vitamina C. In constipatie, se recomanda consumarea a 300- 400 g fructe, cu ½ ora inainte de masa, introducand in alimentatie si alimente cu fibre ca tarate de grau, legume, etc.
Fructele de coacaz rosu se intrebuinteaza la obtinerea unor medicamente si ceaiuri calmante pentru boli de inima si de stomac.
Extractul din fructe zdrobite, cu adaus de zahar si benzoat de sodiu, se consuma in cure de 4 saptamani, cu doze zilnice de 3-4 linguri la adulti si 3-4 lingurite la copii.
Extractul din fructe zdrobite, cu adaus de zahar si benzoat de sodiu, se consuma in cure de 4 saptamani, cu doze zilnice de 3-4 linguri la adulti si 3-4 lingurite la copii.
Este o adevarata arma secreta a dietoterapiei in obezitate, in digestia lenesa si in bolile de piele, rebele la alte forme de tratament. Au o actiune extrem de intense ca purificator.
Tot ele si-au dovedit eficienta in ceea ce priveste mentinerea nivelului optim de eletroliti din organism.
Tot ele si-au dovedit eficienta in ceea ce priveste mentinerea nivelului optim de eletroliti din organism.
Ca urmare a culorii sale rosii, acest tip de coacaz este bogat in antocianina si proantocianina. Antocianina este un antioxidant ce are capacitatea de a combate radicalii liberi din organism. Pe de alta parte proantocianina este o substanta fara culoare ce poate fi transformata cu usurinta in antocianina.
In cosmetica sunt benefice pentru ten pletoric cu vinisoare rosii, deoarece fluidifica sangele, regleaza tensiunea si ajuta la normalizarea circulatiei. In acest scop, timp de 1- 2 saptamani, se bea in fiecare dimineata 1 pahar de suc de coacaze si se mananca 200- 300 g coacaze rosii cu ½ ora inainte de fiecare masa.
In cosmetica sunt benefice pentru ten pletoric cu vinisoare rosii, deoarece fluidifica sangele, regleaza tensiunea si ajuta la normalizarea circulatiei. In acest scop, timp de 1- 2 saptamani, se bea in fiecare dimineata 1 pahar de suc de coacaze si se mananca 200- 300 g coacaze rosii cu ½ ora inainte de fiecare masa.
0 comentarii: