Pages

marți, 27 mai 2014

Susanul



       Susanul  este o plantă cultivată pentru semințele sale bogate în uleiuri care se întrebuințează în gastronomie, mai ales la produsele de patiserie și brutărie. Susanul este originar din Orientul Mijlociu si India și a fost răspândit în America datorită sclavilor africani, care îl foloseau mult în alimentația lor, numindu-l benne.Face parte din familia Pedaliaceae si are denumirea stiintifica de Sesamum indicum.

       Numele sau deriva de la grecescul "sesamon" care semnifica "grasime, ulei" 

In India este recunoscuta ca o planta sacra, in ritualurile hinduse uleiul obtinut din semintele de susan este folosit in temple si in timpul rugaciunilor
       O legenda hindusa spune ca semintele de susan negru au fost daruite de catre zeul Maha Vishnu consoartei sale ca simbol al nemuririi; 
       Asirienii si ei povestesc in legendele lor cum zeii care creeau lumea, sorbeau din cupe de corn un vin tare facut din seminte de susan.

       Susanul creste inalt de pana la 2 m, are frunzele verzi, subtiri si pufoase, florile tubulare rosiatice sau roz-deschis, iar fructele in forma de capsule, au lungimea de 2 cm si adapostesc numeroase seminte care se aseamana cu cele de in, sunt plate si ovale.
       Susanul este cel mai vechi condiment cunoscut de om si cel mai mult cultivat. Cei mai mari producatori din lume sunt China, Sudan, Nigeria, Mexic, Turcia, Venezuela, etc.
La babilonieni susanul era utilizat pentru prepararea dulciurilor sau la obtinerea uleiului din seminte apreciat foarte mult in gastronomie. De asemenea ei foloseau semintele pentru anumite preparate cosmetice, unguente, creme pentru tratamentul pielii.
       Semințele de susan sunt foarte bogate în proteine, iar în afară de aceasta conțin un aminoacid esențial numit metionina. Grăsimile nesaturate pe care le conține împreună cu lecitina și fitosterolul fac din semințele de susan un aliment care ajută la reducerea colesterolului din sange. Semințele de susan conțin de asemenea, calciu, fier și zinc, minerale care ajută la funcționarea normală a organismului, la formarea oaselor și dinților, ajută la metabolizarea grăsimilor și carbohidraților, previne impotența. Semințele de susan conțin antioxidanți și au proprietăți anti-cancerigene.Semintele trebuie pastrate la loc uscat in pungi de hartie sau panza, in borcane de sticla inchise ermetic. Borcanele ce au fost deschise trebuie tinute in frigider.
                                      
       Semintele de susan sunt unice ca structura chimica.
       De baza sunt semintele albe (pana la galben), negre si rosiatice (de fapt de la rosu la albastru, violet) in functie de continutul nutritiv.
       Susanul alb este utilizat pentru  tratamentul lipsei de calciu fiind bogat in calciu si magneziu (foarte folositor copiilor si femeilor la menopauza), dar si in lecitina (foarte util pentru varsta a treia in special pentru pierderea memoriei).
       Susanul rosu este utilizat pentru deficienta de fier (anemii).
       Susanul negru este mai bogat in nutrienti decat celelalte fiind sursa celui mai bun ulei pentru scopuri vindecatoare. Este dulce si cu aroma de nuca.
       Susanul negru contine 60% grasimi folositoare sanatatii alaturi de lecitina, calciu, vitamina E, si este o sursa eficienta de calciu, de cantitati mari de proteine, fier si magneziu.
      100 g de seminte de susan conțin:

  • 598 calorii
  • 20 g de proteine
  • 58 g de grăsimi nesaturate
  • 670 mg de calciu
  • 10 mg de fier
  • 5 mg de zinc
  • vitamine din grupul B-urilor
  • vitamina E

       Pentru ca organismul să asimileze componentele nutritive ale semințelor de susan acestea trebuiesc prăjite sau râșnite, altfel ele se evacuează întregi, fără a fi digerate.
      În antichitate halvaua făcută din susan și miere era folosită în Babilonia de către femei pentru a-și prelungi tinerețea și frumusețea iar soldații romani o foloseau pentru a fi puternici și a avea energie.
       Uleiul de susan este considerat inca din cele mai vechi timpuri cel mai important din toate uleiurile realizate din seminte. Este un ulei presat la rece, gros si aromat.
       In medicina Ayurvedica uleiul de susan este folosit mai ales in masaj, deoarece prin aroma sa deosebita, consistenta si proprietatile sale patrunde foarte bine prin piele in corp. Are efecte de relaxare, purificare, da putere corpului, sanatate pielii, ajuta intelectul si la indepartarea stresului si oboselii.
       Uleiul de susan este recomandat in mentinerea sanatatii organismului deoarece este bogat in minerale si vitamine. De asemenea, este indicat pentru capacitatea de a scadea colesterolul. Ajuta in tratamentul unor afectiuni ale sistemului nervos, pielii, muschilor, este un tonic foarte bun pentru hemoglobina si trobocitele din sange, echilibreaza toate procesele organismului si consolideaza sistemul imunitar. Se aseamana cu uleiul de masline si poate fi un inlocuitor al lui deoarece ca si acesta are proprietati antioxidante, antiinflamatorii si de lubrifiere.
       Efecte curative ale semintelor de susan
       Efect detoxifiant pentru ficat si rinichi.Semintele de susan intaresc sistemul imunitar, mai ales in cazurile de oboseala cronica si convalescenta. Cresc fertilitatea si sunt afrodiziace.Arsurile se trateaza cu un terci din seminte de susan rasnite si apa. Uleiul de seminte de susan calmeaza arsurile in urma expunerii excesive la soare.Semintele ofera un aport energetic insemnat in afectiunile de nutritie. Uleiul de susan are proprietati emoliente care ajuta la pastrarea pielii fine.Sunt antitumorale: specialistii sustin ca substantele din semintele de susan inhiba dezvoltarea celulelor canceroase in melanomul malign precum si in cazul cancerului de colon.

       Lapte din seminţe de susan

       Ingrediente:

  • 1 cană seminţe de susan
  • 4 căni de apă
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 1 banană bine coaptă (opţional)
      Mod de preparare:

  • seminţele se pun la înmuiat în apă, în care se adaugă şi sucul de lămâie (eu le-am lăsat la înmuiat aproximativ 2 ore)
  • se scurg seminţele de lichidul în care au stat
  • se pasează în blender adăugând la început 2 căni de apă (şi banana), apoi pe parcurs şi celelalte două căni de apă
  • compoziţia obţinută se strecoară printr-un tifon
  • sucul rezultat este laptele de susan, iar partea groasă se poate folosi la alte preparate (eu am adăugat o lingură de miere şi am mâncat-o; practic în această pastă au rămas toate fibrele din seminţele de susan, deci ar fi păcat să nu fie consumată)
       Terapii cu susan: boli cardio-vasculare, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza vasculara, osteoporoza, reumatism articular, dislipidemii, boli hepatice, steatoza hepatica, boli dermatologice, tulburari de crestere si dezvoltare, casecsie, boli neurologice, boli psihice, senescenta sau batrani cu probleme de pierderea memoriei. Susanul negru datorita compozitiei sale deosebite poate impiedica procesele de imbatranire precoce, incaruntirea si aparitia ridurilor pe piele, stimuleaza lactatia tinerelor mame. Susanul contine estrogeni care poate stimula cresterea sanilor sau ca afrodisiac natural. 


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu